Thursday, March 17, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa





Arini aku nak bercerita sket tentang satu filem terbaru dari tanahair kite, Hikayat Merong Mahawangsa.

Mula2 aku tgk trailer dia,reaksi aku cam,"wah" "Oi" "cam best!"..terbitan dari syarikat 3 anak seni tanahair air kte,KRU Studios. To be honest, aku memang bukan kaki wayang, tapi andainye aku nampak filem-filem cam best smacam kat tv ke poster ke, memang aku turun gi cinema.

So setelah aku tengok aritu, aku amazed, and bangga lihat sekarang Malaysia mampu menghasilkan filem yang mempunyai kualiti graphic dan sound yang memuaskan, jalan cita jugak baeeeek..Walaupun visual efek dia masih belum boleh menandingi Hollywood, tapi proud la weh, bile last anda lihat filem dari Malaysia yang ade kualiti visual efek? Bagi opinion aku, Puteri Gunung Ledang sebelum ni antara yang terbaik kualiti visualnya.

Jalan cita pun cun, senang nak faham, dan takda la simple & ckup2 makan nye. Aku letakkan Pirate Of Carribean sebagai film yg similar ngn Hikayat Merong Mahawangsa. Papepun, tahniah buat KRU Studios kerana mampu menghasilkan filem yang maybe boleh bersaing atau same tahap dengan international nya filem, keep it up!

Dan jangan kita memandang rendah pada industri perfileman kita, kita seharusnya beri sokongan dari menjatuhkan semangat, jangan kita kritik sahaja, berikan kata2 positif juga,untuk membangunkan lagi Malaysia dari pelbagai aspek!(ececeh, undi saya)

p/s : kalau korg lum tgk lagi, gi tgk cepat!

4 comments:

  1. Cam x caya je pakcik ni semangat pi tgk wayang!
    selalu kite yg advance.....
    Tggu tix sponser sampai, baru redah tgk merong!!

    ReplyDelete
  2. cite nie mmg besh ponk...xrugi duet i g tgok...wlauponk time 2 da lme giler cite nie kt wayang,seb baek i smpat g tgok...xrugi mse ngn tenage ..byangla ade xsmpai 10 org ponk dlm 2 yg lom tgok lg...tp besh..thumbs up!!

    ReplyDelete