Wednesday, January 20, 2010

Al-Fatihah Buat Nenek


Salam..

Being bz lately,as usual..

Aku baru balik dari seremban,dah bape ari aku kat sane,untuk menguruskan pengebumian & kenduri arwah nenek aku..agak terasa kehilangan dia,but that's the fact dlm life,yg hidup pasti mati,xde bnde yg akan kekal..

Arwah dulu jaga aku bersama atuk aku time aku kecik2 dulu kat kampung aku at Kampung Sungai Layang, Negeri Sembilan. Arwah jugak seorang yang penyayang kat cucu2 dia,tapi garang ngn anak2 dia(kate mak aku la).

I remembered aku suke tdo kat pehe dia,bile dia enjut2kn kaki dia,mmg lentok lame2. Tapi bende2 tu sume start ilang slowly bile arwah mule sakit pelupe. U see, nenek aku x suke bergaul, kate dia, "Duduk bersembang nnti xdo kojo lain nk mengumpat yo,". So dia banyakkan mase dia dalam bilik. Tapi bile tahun berganti tahun baru, arwah mula start lupa2, aku mule prasan time sekitar tahun 2003 2004 cmtu. Orang kate, sakit murung. Then slowly arwah semakin pelupa, kadang2 dia marah x tntu pasal.

Sifat arwah berlanjutan sampai arwah semakin kurus,semakin lemah, dan semakin tidak mengenali orang. Sedihnya, atuk pn jatuh sakit sebab kanser prostat & terpakse membuat rawatan. Tapi lame kelamaan atuk x terdaya nak jaga nenek dengan keadaannya cmtu, atuk duduk di Johor kat umah pakcik aku & kadang2 rumah aku, dan arwah duduk di rumah spupu aku kat seremban, dan kampung aku mule terbiar. Memang agak terasa kampung dh xde, tp nk wat cmne.

Tahun lepas, arwah jatuh, dan trus sakit, dh xleh nk berdiri lagi. Sejak 2 aku mule sedar, bnde akan brubah slepas ni & apa2 yang aku rasa sebelum2 ni,raya kat kampung, sume dah mule hilang. Atuk dah makin sakit, nenek pn same gak. Keadaan makin sedih lihat kedua2 atuk & nenek aku yg dulunya mmg ceria gila dengar tawa & bebelan diorg dek cucu2 diorg yg degil2.

So sejak keadaan jd cmni, leh kate tiap2 minggu aku akan balik seremban tgk keadaan nenek aku yang makin hari makin lemah n makin kurus, n makin hilang waras. Dia dalam dunia dia je, dah x kenal lagi dh aku, cucu2 dia yg lain n anak2 dia.

Yang paling sedihnya,sebelum arwah tenat, hari terakhir aku balik seremban kira2 bape minggu lepas, time aku nk balik jb, aku nak salam arwah yang terbaring je kat tilam sejak jatuh sakit teruk, arwah tetibe nnges2, air mate dia meleleh, aku x tau kenapa tapi dia cube ckp sumthing tapi sore dia halus sgt n aku x phm ape yg dia cube ckpkan..seolah2 cam dia nk bgtau aku, yang mayb time 2 last aku dpt tgk mate nenek pdg aku..

Jumaat mlm lepas (15 jan 10), time aku ngah duduk2 di luar umah aku ngn mama & ayah, tetibe paklong aku kat seremban call, bgtau nenek dh tenat xleh bernafas. Suasana malam 2 trus brubah, aku xleh tdo pkirkn nenek & paginya hari Sabtu ktorg satu famili ngn abg aku bergegas gi hospital kat Seremban utk tengok nenek.

Sampai kat sane, nenek x sedar, tapi dada dia bergerak seolah ngah bernafas. Kata doktor, nenek xleh bernafas sndiri, so terpakse gune tiub untuk support dia bernafas, chances utk terus hidup tipis, kecuali kalau tebuk tekak arwah untuk beri ruang dia bernafas, tapi itu pn utk support dia bernafas lancar dalam jangka masa pendek. Tapi doktor pn cakap, darah nenek dah berkuman di sebabkan luka kat blakang badan dia yg still x sembuh2 time dia jatuh dulu. Memang agak berat untuk wat pape keputusan, tapi ktorg sume dh sebulat suara, ktorg sume dh x sggup tengok nenek menderita lagi, x snggup nk seksa dia lagi ngn nk tebuk tekak dia.

Esoknya aku singgah lagi ke hospital, untuk tengok nenek. Tangan dia sejuk bile aku pegang, nadi dia kat tangan pn agak jarang2 terasa. Dan doktor tanya samada nk bwk balik ke umah atau nk biarkn di hospital, psl nenek dah xde harapan lagi untuk slamatkan nyawa dia. Sume org decide, biarlah nenek "rest" di rumah. So aku ngn beberapa spupu aku balik rumah kat seremban dulu untuk kemas2 psl nk wat bacaan yassin beramai2. Hati aku x sedap untuk tunggu diorg bawak nenek balik rumah.

Dalam pukul 7.30pm lebih, aku ngah borak2 ngn spupu aku dalam bilik, then hati aku tergerak nk turun bwh rumah. So aku turun slow2, dan time 2 la aku nmpak nenek dah dibaringkan kat ruang tamu, di kelilingi ngn relative2 aku n famili aku. Aku trus terdiam x mmpu nk react ape2. bape minit pastu, baru aku sedar, nenek dh xde. Aku terus berlari gi blakang umah aku & call girl aku, time 2 baru air mate aku meleleh, tersedu2 xleh trime nenek dh xde.

Mama cakap nenek meniggal pukul 7.14pm selepas tiub oxigen 2 di bukakkan. Mama cakap nenek meronta dalam 10 minit, dan yang anehnya, nenek yang slame dia sakit xleh response ape saje bualan ktorg kat dia, sebelum dia hembus nafas terakhir, mama ngucap untuk nenek ikut, dan nenek dpt ikut walaupn suara dia lemah.

Arwah meninggal pada usia 75tahun pada pukul 7.14pm, 17 Januari 2010. Masih baru lagi & masih lum biase untuk aku terima kenyaatan. Smpai skrg aku terbayang wajah arwah time aku cium dia sebelum mukenya dia tutup ngn kain kapan. Smpai skrg aku terbayang saat akhir aku akan nmpak arwah sebelum arwah di kebumikan.

Harap arwah akan di tempatkan bersama2 org yang beriman dan moga rohnya aman di samping Tuhan Yang Maha Esa. Sesungguhnya aku tau Tuhan lebih menyanyangi nenek aku..

Al-Fatihah..

5 comments:

  1. al-fatihah. terkedu gak aku bile dapat sms kau ari tu. tabahkan lah diri

    :angeldream:

    ReplyDelete
  2. Al-Fatihah buat arwah..
    Awak kene kuat k..

    ReplyDelete
  3. i nangis baca entri ni . i teringat arwah atok i plak T.T

    ReplyDelete
  4. takziah booch...
    nenek tedd belah ayah pon bru je mninggal
    sedeyh gile coz tedd xdpt balik jnguk die..
    n after parent divorced its almost 9years tedd xjmpe nnek tedd yg belah ayah..
    wawawawawawaaaa

    ReplyDelete
  5. Berjurai air mata baca post ni.. Al-Fatihah..

    ReplyDelete