Tuesday, November 10, 2009

Oh Cherita Kegemaranku

Ni antara top 5 movie terbaik bg aku.. :D

5. Rain Man



Lakonan Tom Cruise sebagai Charlie & Dustin Hoffman sebagai abg Charlie,iaituRaymond..cite ni m'gisah Charlie yang xnah tau dia ada abg,smpai satu masa,bapaknya yang dh lame abaikan anak2 dia,mati..semasa Charlie dapat tahu berita kematian bapak dia,Charlie d'informkan bhwa waris harta bapaknya d'miliki org org bernama Raymond,iaitu abgnye..dr situ Charlie dapat tau yang dia ade abg,dan abgnye cacat,but intelligent..kerana rase tidak puas ati t'hadap tindakan bapaknye yg beri harta hanya pada abg dia,Charlie pergi ke tempat p'jagaan Raymond n kidnap Raymond atas dasar m'ugut org yg b'tnggungjwb m'uruskan harta bapaknya supaya bagi harta fair n square..

Dalam tempoh b'lari sane sini ngn abg dia,Charlie dlm mase yang same mule m'genali abg dia,walaupn kene bwk2 b'sabar ngn sikap abgnye yg cacat,yang agak annoying,makin lame timbul rase syg t'hadap abg dia(bukan gay,tp syg m'yayang antara adik b'adik)..Makin lame,soal harta dh x di endahkan lagi oleh Charlie,mule timbul tentang hak penjagaan abg dia..kerana xnk t'pisah ngn abg dia lagi,Charlie meminta agar dia dpt m'jaga abg dia..tp atas sikap Charlie yang suke marah2 ngn abg dia,n care dia m'jaga abg dia x btul,Charlie xlayak utk jage abg dia..

sedih oo cite ni..kene tgk weh..


4. Spirited Away (Animation)



Bagi aku,cite ni sgt unik,walaupun kartun...bagi para peminat manga,aku rase dh tau kot cite ni,tp yg x tau,harus tgk,psl gile best!

Seorg budak umo 10 tahun bernama Chihiro,yang on da way nk gi umah baru dia ngn family dia,stop by kat satu tempat yang aneh ni..pastu ibu bapa dia t'nmpak satu stall makanan yang penuh dengan makanan,tp xde org,mayb psl dh kene pukau,mak bapak dia pn bedal tnpa tgk kiri kanan..ngah2 makan,langit makin gelap(nk mgrib la 2..) n then mak bapak dia trus jd babi psl makan makanan 2..muncul sorg budak laki ni,dtg kat Chihiro,suro dia balik..Rupe2nye tempat 2 tempat mandi spirit(roh)..n bile malam m'jelma,baru muncul p'huni2 kat situ iaitu roh2..n jln kluar dr tempat 2 dh tutup,so no turning back!!!..kerana takut kene tangkap,budak laki 2(dia pn roh gak) sembunyikan Chihiro..but smbunyi je pn xleh wat pape gak,sbb dr syarat2 kat tmpat 2,sekiranya ade manusia masuk kat tmpat 2,org 2 akan ilang(jd lutnsinar)unless jd sebahagian dr tmpat 2 atau lebih senang cite,kene keje kat tempat 2..So Chihiro keje sebagai tukang siapkan tmpat mandi roh2 dalam masa yang sama,dia cube nk slamatkn mak bapak dia..


3. Labyrinth


Maybe cerita ni agak rare n x ramai tau,psl cite ni dh lame..Labyrinth di cipta pada tahun 1986,mengisahkan seorg gadis bernama Sara yg d'lakonkan oleh gadis pujaanku,Jennifer Connelly..oh pujaanku...ok,m'gisahkan Sara yg t'sumpah kepada Goblin King (David Bowie)yang sepatutnye tidak pernah wujud dalam dunia nyata ini,utk m'gambil adiknya ke dunia Goblin,kerana x tahan nk jage adik dia,asyik nangesssss je..so Goblin King benar2 muncul dan amek adik dia..Atas kelakuan dia yang sgt m'gikut perasaan(eceh),Sara ingin tarik balik kate2 dia..Goblin King bwk Sara dunia dia yang penuh dengan maze n puzzle,untuk dapatkan balik adik dalam mase beberapa jam sahaja..Dapatkah Sara retrieve adik dia semula???haaa,tgk la cite 2,ade je kat youtube..

p/s : Jennifer Connelly sangat cute dalam cite tu!!!!!


2. Harry Potter



Sape x tau cite ni,aku rase mmg xde life kot...Harry Potter start feymus pada tahun 2000,walaupun novel dia dh lame kluar sebelum movie dia kluar..kisah seorg budak bernama Harry Potter,tersangatlah malang dalam dunia nyata,tp tersangatlah popular pada dunia wizard,kerana pada suatu mase dulu,ada seorg wizard jahat bernama Lord Voldermort bunuh kill2 die2 sume org kecuali Harry Potter(time 2 dia baby lagi)..Harry Potter amek plot byk kat skolah wizard dia,iaitu Hogwarts..kte leh lihat cmne life Harry kat skolah,n cmne rintangan2 yg dia t'pkse hadapi..

So far fav aku dalm byk2 episod Harry Potter,aku suke The Goblet Of Fire kot..Episod 2 dh mule nk tunjukkan jiwa rebellion Harry Potter n kawan2..


1. Star Wars



Movie terbaik yang pernah dicipta!Star Wars amek plot pada zaman lampau dan di galaksi yang amat jauh..Star Wars mule di perkenalkan dengan Episode 4 : A New Hope terdahulu pada tahun 1977,di mana Luke Skywalker iaitu anak seorg lagenda Jedi(pahlawan ala2 cam Hang Tuah la) berjuang menentang Empire bagi menegakkan keadilan..Sejak dari itu,Star Wars menjadi sgtlah feymus..

Pada tahun 1999,dunia di gegarkan dengan kemunculan Star Wars Episode 1 : The Phantom Menace..Episode yang terbaik bg aku,dr situ mereka memperkenalkan asal usul ayah Luke Skywalker iaitu Anakin Skywalker atau lebih feymus dikenali sebagai Darth Vader(kooooh....kooohhh...) n so on diorg kluarkn Episode 2 dan completekan saga Star Wars dengan m'geluarkn episode terakhir iaitu Episode 3 : Revenge Of The Sith..

Aku sgtlah obses dengan Star Wars, seriusly..after ku kaji n cari2 lagi,masih byk lagi cheritanya selepas Episode 6..so hopefully satu hari nnti George Lucas(pengarah Star Wars) akan teruskan lagi saga Star Wars dengan m'geluarkan episod2 seterusnye dalam bentuk movie plak,sure gempak smpai jilat dinding nye..

1 comment:

  1. cerita kegemaran aku lak

    1. Seven

    2. Fightclub

    3. PAN'S LABYRINTH

    4. City of god

    5.The Matrix

    Apa pandangan anda tentang Komik?

    ReplyDelete