Thursday, April 9, 2009

Top 10 Kartun Zaman Kanak-Kanak

Seperti org lain, mesti ade kartun2 yg korg follow time korg kecik 2..for me yg d'lahirkan pada tahun 1987, mesti kebanyakan org yg same umo atau dh dkat2 ngn aku d'besarkn ngn kartun2 yg same..sket sbyk inilah countdown top ten feveret kartun aku time aku kecik..

10. Kimba The White Lion/Leo The Lion

Kartun ni lebih kurang cam Disney "Lion King"..name watak hero dia pn almost sama,Simba & Kimba..tp kartun Kimba The White Lion ni b'siri..x silap aku,kat RTM 1 kot diorg siarkan..aku x brape ingat sgt cite ni,tp time aku kecik2,aku suke tgk cte ni ngn abg aku.. Kesah kehidupan seekor singa putih,utk mecari keharmonian antara manusia & binatang.. Then dia ade sequel dia lak,Leo the Lion.. Time ni Kimba ni dh besar,tp psl ade mcm2 version,name Kimba d'tukarkn jd Leo(name versi Jepun)..satu yg for sure aku ingat gile2,lagu tema ending cte ni..t'byg2 aku lagu dia..best oo..ni haa kat bwh ni aku ade embeddedkan video lagu 2,mane tau u guys tringat2 balik ke cte ni..enjoy..





09. Dash! Yonkuro

Haa,cte ni popular gak dulu..x silap aku,time aku skolah rendah..cte ni feymes psl cte ni under Tamiya..ala,yg kete racing2,pasang2 sndiri 2..aku ingat lagi,aku nye la tringin nk dptkn kete racing hero dia,kat depan skolah aku ade kedai tikam,hadiah p'tama dia kete Dash(kete hero dia)..bape byk kali aku main tikam,tp x dpt2 gak..sedih aku..pastu mmbe dok tayang kete yg diorg dpt,diorg bwk gi skolah,aku ngirap je,x silap aku,aku ade kete watak smpingan cte ni je..
Try la check out,mesti ade yg ingat nye cte ni..huhu..






Cte ni lak ngisahkan topi seorg budak ni cam time travel,or portal ke satu tmpat yg lain..aku x bape ingat sgt jln cte dia cmne,tp aku suke bli mainan dia dulu..mainan dia cam puzzle2..bntuk cam binatang kat luar,tp leh bukak,dlm dia ade maze..syg lak mainan 2 aku x dpt nk slamatkan..dulu2 mane ade ingat bnde2 2 leh jd sentimental value..em,x silap aku,mighty max ni aku tgk kat channel 5,siaran singapura..psl aku dok kat jb,so siaran diorg aku leh dpt..




07. Street Sharks

Kartun ni dulu agak mletup gak,aku kumpul seko2 mainan dia..mutasi antara ikan jerung ngn manusia..hero dia mesti la great white shark,dia pakai kasut cam kasut gi keje,tajam nye kasut..hahah..tp jap je season kartun ni..yg aku xleh handle,ikan jerung leh lak main rollerblade..




06. Beast Wars


Sambungan dr cte Transformers,Beast Wars lak ngisahkan peperangan diorg dlm bentuk haiwan lak..tp kartun ni 3D..best gak..tp zmn ni nye 3d,xlawa sgt..tp time 2 aku budak2,ape aku heran..jnji lyn,jnji bukak2 sane sini jd robot..aku ingat dulu aku ad bli robot dia seko,tp kala jengking,geng2 decepticon..ntah mane ntah robot 2..syg gile dh ilang..




05. Transformers


Ok,sape x tau kartun ni aku x tau la nk ckp ape..Transformers aku suke tgk ngn abg ak,memandangkan zmn kartun transformers ngah hangat time zmn kecik abg aku..lgpn dia yg kumpul mainan2 transformers..fav aku dlm kartun ni,optimus prime..warne dia lawa,merah n biru,fuyoo..bdn dia besar,kire nmpak gagah la dr yg lain2..kalu yg jahat lak,aku suke starscream..sore dia comel..hahaha..




04. Captain Planet


Leh kate tiap2 episod dia aku x kan miss..t'diri dr 5 org bangsa yg b'beza,diorg ade cincin yg b'kuasakn alam smula jadi,earth,water,fire,heart ngn wind..pastu jeng jeng,muncul superhero dia,captain planet..rmbut ijau,muke ala2 body builder..dulu aku ade bli patung dia,dpt free cincin dia..fuh,time 2,jap2 tgn cucuk langit,konon leh seru captain planet la :P





03. Biker Mice From Mars


Aku rase kartun ni cool..tikus bwk motor..isn't it cool?patung dia tiga2 eko aku collect..aku xkn miss tiap episod dia..aku tringin nk tgk diorg wat movie cite ni..cmne diorg nk m'gayakannye tikus2 ni..hahah..tikus2 ni dtg dr Marikh..kat marikh ade tikus ke?x kesah la,jnji dia-eko ni cool gile bwk moto..




02. X-Men


X-men kartun series ni popular gak n b'tahan lame,tahun 90-an..aku x miss gak tiap2 episod..zmn kartun ni baru kluar,fuh,havoc mainan dia..1st skali aku bli patung iceman,letak dlm fridge,nnti dia cam ade efek2 ice kat bdn dia..then aku bli wolvarine..pastu cyclops,mcm2 lagi la..x ingat dh,aku rase collection patung2 aku,byk x-men..psl dia murah sket,n mcm2 karektor ade..x leh nk kire bape byk karektor diorg dh bikin..




01 . Power Rangers

Sampai sggup bli satu set season cte ni, ngarut la aku kalu aku bukan die hard fan kartun ni..Mighty Morphin Power Rangers,generasi Power Rangers yg 1st skali..aku gile2 minat ini cite..tp cte ni bukan la kartun..tp leh la 2..aku sggup kumpul satu set hero2 dia..fav aku yg warne biru,Billy,dia nye robot,rhinocerous..tp sygnye,pas abes season yg generasi ni,generasi yg 2nd nye dh x best..ntah hape2 ntah..rupe dia dh lain,pastu m'bosankn..so yg aku ingat n two thumbs up utk aku,generasi yg 1st ni je..besstt....gilerrr....



Banyak lagi kartun2 yg best,yg almost aku lupe..good memories..wish aku dpt turn balik mase2 lpas..coz kartun2 dulu mmg best giler.. :)

3 comments:

  1. hahaha~

    ziq!! org pn suke power ranjers dulu..

    :p

    ReplyDelete
  2. haha.dolu2 yg igt n minat simba n kimba tuh,
    same power rangers.
    balik2 je dr taman, senja2 mesti ngadap
    power rangers on wkend.

    lagi 1...sailormoonn..
    hihi.dengan kuasa bulan aku menghukum mu!! ;p
    best best!

    ReplyDelete
  3. Salam. Kau dengan aku sezaman. Aku ingat Beast war tuh, ada cd siap dapat percuma ayah aku beli hi-fi, pastu cikgu aku pinjam tak pulang-pulang.

    ReplyDelete