Thursday, April 2, 2009

Keluarga Ter-Chenta

Mohammad B. Ali - Ayah

"ayahku seorang yang serba boleh.." - itulah deskripsi pertama yang ada dalam pkiran aku..ayah aku d'lahirkan di Melaka,dan d'besarkan d'Singapura..dia menuntut plajaran d'UTM dan skrg b'kerja sbgai arkitek kanan d'UTM skudai, johor..d'lahirkan pada tahun 1952..so umo ayah aku skrg ni 57 tahun..tp dia still ligat lagi..ayah aku jenis xleh dok diam,ade je bnde dia nk wat..ayah serba boleh,sume bnde dia leh wat,repair barang2 rumah,tanam pokok(kat umah aku pokok2 keje dia la yg menanam), macam2 lagi la,cume satu la ayah aku ni lemah sket,memasak.. :P

ayah aku ni jnis blur sket orgnye..dia mudah glabah dlm certain situation..n dia kalu cosentrate satu bnde 2,mmg 2 je la dia fokus..contoh,ayah aku ni suke tgk channel golf(kat Astro)..bile dia start tgk,dia nye fokus,kdg2 kte pggil dia kat sebelah dia,dia leh xdgr..dia slalu gak jd bahan ketawa kat umah..psl prangai ayah aku ni yang agak2 blur..huhuh..em,satu lagi ttg ayah yang kdg2 wat mama geram,ayah jnis xcaya ttg bnde2 ghaib ni..ade je alasan dia kalu cam ade kes2 ghaib kat umah aku..cam,kalu aku ngadu kat dia aku cam t'dgr bunyi2 aneh kat luar bilik aku,dia mesti ckp,"alaa,2 cicak 2..alaa,bau sampah 2"..mmg givup aku kalu nk ngadu kat dia....

Dia jgk seorang ayah yang sporting..ayah jnis x kuat marah,susah nk tgk dia marah..tp bile dia marah,naik bulu roma aku..x de sape dlm adik bradik aku brani nk lawan..(aku agak2nye ikut ayah aku kot.. :P) em,aku x rapat sgt ngn ayah aku,tp papepn,aku ttp syg dia sbgai ayah aku :)



Kasemah Bt. Kassim - Mama

Mama d'lahirkan d'Negeri Sembilan..tp d'besarkan d'Singapura..mama kawin ngn ayah mase umo mama 18 tahun..sangat mude..tp smpai skrg mama jage makan minum famili kami dengan baik..d'lahirkan pada tahun 1955,ramai ckp mama aku nmpak mude dr usia dia yg dh cecah 54 tahun..

Ramai ckp mama garang..tgk raut muke dia,org leh takut gak la..tp mmg garang pn,aku ni leh kate satu ari x kene marah ngn dia,x sah..huhu..tp memandangkan aku dh biase kene marah,so aku dh x kesah sgt..em,mama x keje,so mama jd suri rumah 24 jam..kebykan mase dia abeskn kat umah,tgk tv,inai tangan dia,wat bakul anyam pakai surat khaba gulung2..

Mama jnis garang kat luar tp lembut kat dlm..mama senang menanges,x leh rase sunyi..dia kalu leh,nk kat umah,pnuh ngn famili2 dia...skrg ni pn,abg2 aku dh b'hijrah ke KL,aku ni la yg tgk2kn mama kat umah,tmankn dia..

Aku ngn mama x ngam,slalu gado,senang cte,ktorg lain citarase,kalu aku suke yg putih,dia suke yg itam..tp,dia lah yg paling aku rapat,n i must admit,aku mmg manje gile ngn mama aku..satu ari x dpt jumpe dia,rase rindu gile..aku x tau ape nk wat kalu mama xde kat kliling aku.. :)



Izran Sarrazin B. Mohammad - Along

Slalu d'anggap sebagai anak mama n ayah yang paling macho..konon la..chet..abg sulung aku ni d'lahirkan pd tahun 1975 kat KL..umo dia skrg 34 tahun..so ktorg x rapat sgt psl gap umor jauh b'beze..along ni s'org yg tegas,alert..n bab2 disiplin,dia mmg champion la..dulu zmn skolah dia,dpt anugerah plajar contoh kat skolah teknik JB..mklum la,jd ketua pengawas..awas-awas ya..

Along skrg kat KL,keje sbgai lecturer di Lim Kok Wing..sblum ni keje kat UTM n partime cikgu tuisyen inggeris..BI dia mmg power,dia suke bace kamus inggeris(gile bosan..).. Along ni leh d'kategorikan jejaka jiwang ngn gaya tonasi dia bile b'ckp n lagu2 yg dia suke wat b'unsur2kn kejiwangan..huish..tp cmne pn,dia s'org yg intelligent..kalu nk compare dlm adik b'adik aku,dia kire paling cemerlang la..

Dia ni paling baran dlm adik b'adik aku..x tau ikut sape,mayb mama kot..dulu slalu gak aku b'gado ngn dia,tp care paling t'baik,wat dunno je la..so xde la gado2 lagi..huhu..

Insyaallah,dlm tahun ni dia akan b'kahwin,dia dh pn b'tunang ngn sorg gadis sama baya ngn aku..hrp yg t'baik la utk dia..amin..



Farul Izzard B. Mohammad - Angah

Dalam adik beradik aku,aku rase abg aku yg ni la yg paling lain dr ktorg..kulit dia gelap sket dr ktorg(keh keh keh..) n raut wajah dia x same cam aku atau abg sulung aku..ni abg 2nd aku,dia d'lahirkan pd tahun 1980 di Auckland, New Zealand waktu ayah aku study kat university sane..

Umo angah skrg ni 29...dia seorg abg yg sgt amek berat ttg famili..dia jnis leh campak mane2 je,dia leh survive nye..indiependant,lasak n brani..lain la dr abg sulung aku,angah bukan la kategori jiwang2,dia sukekan thrill..dr kecik aku suke ikut dia,x kesah la dr ape yg dia wat ke,mane dia nk gi ke(tp aku xlasak gak cam dia)..n ktorg slalu gado..tp,angah la org yg aku leh wat b'borak dlm adik b'bradik,memandangkn minat ktorg lebih kurang same..

Angah jgk d'kenali sbgai "magoo"d'dlm band called "The Official"..n m'jdi idola aku sjak kecik psl aku d'besarkn ngn music2 s'angkatan ngn music dia..skrg ni angah keje kat KL,kedai gym fitness(tp bdn 2 x ketul2 gak..)..tp keje utama dia,jual kete hotwheels kat Am Corp Mall,KL..

1 thing aku proud ngn abg aku yg sorg ni,dia warisi smangat ayah aku,serba boleh,kuat n tabah..




Haziq Aliff B. Mohammad - Aku

haaa,dlm famili aku, aku rase dia ni la yg paling best skali..nk kate ensem 2,xde la,tp manis 2 adaa.. :P

1 comment:

  1. Ohh..tu rupe along dia yg macho,
    yg selalu curik burger bigmac org tu.
    sian org tuh lapa mlm2 nk mam burger.
    along tuh yg curikk.. ;))

    ReplyDelete