Thursday, April 2, 2009

Aku, Muzik dan Statik

Kali ni aku story sket ttg life aku dengan music.. aku mmg suke music,x ingat sjak bile..tp time aku kecik2 lagi, aku suke main gitar abg2 aku,main organ dia..minat aku lebih pd gitar,walaupn aku ni kidal,tp aku hembus je pakai gitar abg2 aku..minat aku pd music n gitar dpt perhatian dr mama n ayah aku..so pd usia 12 tahun, diorg blikan aku satu gitar khas utk aku..aku pun modified tali dia kasi t'balik,utk jdkn gitar 2 gitar kidal..n start dr situ,aku mule serius b'main gitar..

Lagu pertama yang aku cipta, tajuk dia "Puteri",time 2 aku form 1..caye la ckp aku,x best lgsung..cubaan pertama,biase la..setelah beberapa karya lagu aku dh cipta,skrg ni aku dh ade lebih dr 40 lagu..tp tunggu mase saje utk aku xposedkn lagu2 2..Em,ok,nk ckp psl band sket..band pertama aku, d'tubuhkan time aku form 2..ngn name band pn xde..huhu..tp band 2 skejap je..coz xde la serius sgt,lagu dlm band pn xde..


D' Kadang-Kala(2004)

Around 2004, aku start tubuhkan band called "D' Kadang-Kala"..konsep ala2 ska cmpur agogo sket..dari band 2,t'lahirnye satu karya aku b'tajuk "Matahari Honey"..ade gak lagu2 lain,tp dlm byk2 lagu,lagu 2 je yg still ade org ingat..tp sygnye band ni x b'tahan lame, bassist aku time 2 nk pindah Melake, so nk cari peganti dia agaklah sukar, so D' Kadang-Kala d'bubarkan pada tahun 2005..


The Related (2006)

Setelah stop main band dlm 2 tahun cmtu, aku kenal beberapa kawan ni kat kolej aku d'Cosmopoint JB. Masing2 minat music yg b'beza..Dan satu ari 2, ade malam annual dinner, n ktorg start b'bincang utk perform malam annual 2..Start dr malam annual 2,hiduplah plak "The Related".. Time 2 ktorg p'juangkan genre britpop, n Matahari Honey yg asal dr band lame aku, aku remixkn balik..Tp same seperti band lame aku, The Related x b'tahan lame..atas sebab2 peribadi,aku bubarkan The Related pd tahun 2007..(if u guys wanna check bout The related,layari www.myspace.com/therelated)


Bagak (2008)

Pasal minat sgt ngn music, n otak aku x reti nk stop wat lagu, aku truskn b'main music scare solo.. Tp stakat sebagai hobi je la..ade video aku main gitar kat youtube,adik angkat aku yg uploadkn,u guys can check it out kat bawah ni :




Statik (2008 - sekarang)

Secara x sgaja, aku team up ngn bekas line up band abg aku iaitu The Official..time 2, aku,Enol, n Hassan tgk gig KAMI kat JB..then jumpe Sarah(juga bekas line up The Official)..Sarah sound ktorg,ckp y don't ktorg wat band,memandangkn masing2 dh lalui zman wat band..dia pn ckp,aku ni lagu ade,tp xnk exposedkn..then malam 2 ktorg try gi jamming..leh ngam lak..the ktorg decide nk hidupkn band lame diorg iaitu "Statik"..aku kluarkan beberapa lagu lame iaitu "Cherita Kita" n "Pusingan Terakhir" utk Statik,n aku start wat lagu2 baru..Alhamdulillah,so far band Statik masih b'tahan, rezeki juga melimpah2..n kini lagu ktorg iaitu "Nikmat Sementara" sudah kedengaran d'radio Xfresh..anda sume leh check myspace Statik at www.myspace.com/statiksound..

1 comment: